cajt-pred-tagi

>prigode in nezgode.. s taxami!

>se vam je že kdaj zgodilo, da so vam izgubili potovalko, ko ste potovali z avionom? ali pa da ste vi pristali v dubrovniku, potovalka je šla pa v singapur? no, ja, dandanes imamo vsi takšne zgodbe. vsaj vsi tisti, ki smo potovali nekam in zaupali našo prtljago nekomu drugemu. po možnosti sistemu, ki imamo vsake pet minut na maljarde potovalk za distribuirat po svetu. največkrat vse izpade tako kot naj bi bilo, vsem so nam pa znani primeri, ko gre nekaj zelo narobe.

recimo sostanovalki. L je šla na neko izobraževanje v španijo za en mesec. potovalko je dobila v roke šele po 20 dneh po pristanku. ona je bila v malagi, potovalka pa v madridu, in vueling se nikakor ni uspel zorganizirat, da to bogo potovalko pošljejo malo južnije. od 20 dni je potovalka nabirala prah v madridu celih 15 dni. kljub temu, da so v madridu že takoj tretji dan rekli, da so jo poslali naprej v malago.
hehe, na poti nazaj je imela v ročni prtljagi 12kg. 2kg preveč. v torbi je imela eno izobraževalno knjigo, compass, in ta stvar je heavy fothermucker. kljub temu, da so jo s čisto isto težko torbo spustil v lx naprej, je pa v madridu niso. “če v lx ne delajo po pravilih, to ne pomeni, da mi tudi ne. vzamt’te nekaj ven, ali pa vam ne damo boarding ticket.” tu pride še pol ure bla bla bla bla (L je bila ravno dost razpičkana in se ni hotla dat kar tako), na koncu pa L le vzame ven compass. torba je potem tehtala samo še 10.5kg, kar je pa je izgleda bilo sprejemljivo.
kaj mi tukaj ne gre v glavo je sledeče – v torbi ne sme bit več kot 10kg, ampak L je pa lahko potem tisto knjigo imela pod pazduho in jo vzela zraven na avion, brez da bi kdorkoli kaj rekel. kje je tu logika? saj ni popolnoma nič pustila v madridu, še vedno je vse vzela zraven na avion. in kaj je potem razlika imet v ročni prtljagi 12 ali 10.5kg?

ena kolegica iz brazilije je prišla na neko konferenco v dubrovnik. ona je lepo pristala na dubrovniškem letališču, potovalka pa je izginla. kar je ni preveč motlo, ker je bila ena micena torbica in vse kar je bilo noter vrednega so bili neki cdji in knjiga. ili nešto slično. mene pa tudi ni preveč skrbelo kaj je s to torbico, ker je pitú imela v ročni prtljagi, tako da je bilo varno dostavljeno do mene. prioritete. je pa, na žalost, ta flight carrier imel smolo. v roku, ki so si ga sami zastavili, ji namreč niso dostavili te torbice. strike one. prav tako ji niso plačali za izgubljeno artikel, kljub temu, da je to standard. strike two. ta kolegica je zelo zatežena odvetnica. strike three. na koncu potovanja jih je lepo peljala na sodišče in plačali so ji skoraj R$3000 (braziliski real, kar je malo manj kot €1000).

obstaja pa tudi druga metoda. naredit tako, da je potnik vsega sam kriv. fenomenalni primer – cp. pt železnice.
H je včeraj šel v madrid. z vlakom. ker je šel iz cbr je moral najprej v entroncamento. mestece malo ven iz lx. iz cbr do entroncamenta sta za tisti čas (vlak za madrid gre ob 23:20) na voljo dva vlaka. en ob 20 in drugi ob 21. če greš s tem ob 20h prideš tja nekaj čez 21 in čakaš ko mutavi skoraj 2 uri. če greš s tistim ob 21h čakaš okoli 40 minut. nekako najbolj pametna izbira, če res niste eden izmed tistih, ki obožujete čakat na večinoma prazni postaji dve uri. seveda je H zaprosil za karto do entroncamenta ob 21h.
tu pa se malo zaplete. prodajalec kart je skoraj pol ure razlagal, da je najbolje, da vzame vlak ob 20h. zakaj? hja. “zato, da potem ne bodo cp krive, če bo vlak ob 21h prišel prepozno.” na vprašanje, če ima vlak ob 21h zelo velikrat več kot 40-minutno zamudo, je dobil negativen odgovor. vredi, H se vseeno odloči za vlak ob 21h. na to karto pa prodajalec napiše s kulijem malo tiskano črko a. in potem razloži. tista mičkena črkica a pomeni, da so potnika opozoril na možnost zamude vlaka in da je v primeru zamude in izgube vlaka za v madrid si temu sam kriv. še enkrat – ti kupiš karto za vlak, ki pride na neko mesto 40 minut preden gre naslednji vlak. in če bo ta prvi vlak imel takšno huronsko zamudo, da boš posledično zamudil oni drugi vlak, si pravkar skoraj podpisal izjavo, da to razumeš in da veš, da si temu čisto in popolnoma samo ti kriv… ?

kdo je že rekel, da je amerika dežela, kjer je vse mogoče? no, ni to amerika. to je portugalska.

Standard