cajt-pred-tagi

>babel

>babel. (trailer) moj predragi babylon-corporate slovar mi pravi, da je to: “clamor, discord, confusion (like a scene from the biblical story of the Tower of Babel)”. jaz sem sicer mislala, da je to nekako povezano z babelfish iz štoparskega vodica ampak mogoce ni. kaj pa jst vem.
ceprav, glede na to o cem se gre film, je moja verzija skoraj bolj možna. kakor že veste, film je bil sneman v 4 državah, govori se v 5 jezikih, zgodba pa je malo zakomplicirana. no ja, na koncu ti je sicer vse jasno.

zacne se s prodajo puške nekje sredi maroka. sinova kupca se na paši koz izzivata kdo lahko boljše strelja (moving targets rule!) in preverjata, ce je res možno zadeti tarco do 3km stran. en kixne totalno, drugemu uspe skozi okno avtobusa ustreliti kate blanchett. prasec. onadva spizdita, nobenmu ne povesta nic, skrijeta puško. bus gre do najbližje vasi (domaca vas turisticnega vodica), kjer veterinar za prvo silo zašije rano. tolko, da neha krvavet na zunaj. na noter itaq še vedno krvavi. ostali bus je poln totalno pussy-like turistov (angleži in amerikanci skupaj ni še nikol blo dober), ki imajo vsazga marocana za terorista. aja, ko policija izve za incident in ko dobijo tudi politiki to v uhe iz vsega nastane ena velka politicna zmešnjava. americani v svojem “dobili jih bomo!” stilu in marocani v svoji “mi nimamo teroristov in americani naj raj ostanejo doma, tu nimajo kaj iskat!” obrambi. to pripelje do tega, da rešilc ne pride do vasi, ker americani hocejo za vsako ceno poslat noter svoj helikopter. v cakanju se oni idioti od ostalih turistov (“moj mož ne zdrži te vrocine, mi bomo umrl brez klime!”) odpravijo naprej potovat. seveda brez brad pitta in njegove ranjene žene.
v tem casu maroška policija preverja kdo ima od domacinov takšno puško (ker so pac na CELI gori, ki je bila kar ornk stran od ceste kjer je vozil bus, našli tiste štiri metke in kozji drek. tu bi se lahka csi kej naucil.). najdejo onga, ki jo je prodal, ga malo pretolcejo, da pove komu jo je prodal in kje jo je dobil. standard postopek you say?
sedaj smo na drugih dveh straneh sveta. na eni izvemo, da puberteta gluhe japonke ni kul in da je ta punca totalno zafrustrirana, ker je noben tip noce poljubit. zakaj tocno je mislala, da ji bo imitacija TISTEGA prizora sharon stone pomagala, mi ni jasno. na oni drugi strani pa vidimo mehiško varuško/služkinjo, kako pakira svoje stvari in stvari otrok brada in kate, ker gredo skupaj na poroko njenega sina v mehiko. ni ji namrec uspelo najti nikogar, kamor bi ju lahko dala za en dan. po njih pride njen necak, pot tja je fenomenalno easy in poroka je velik uspeh.

konec je malo strahopeten.
zgodba 3) japonka in njen foter (ki se prej nista razumela, in foter je oni, ki je to puško pustil v maroku na enem izmed svojih safarijev) se objameta, ko jo najde nago stat na verandi stanovanja (po dnevu, kjer se je slekla pred policajem, dala roko svojga zobozdravnika si med noge, itd.). happy family.
zgodba 2) na poti domov je necak malo pijan in se ne pusti ameriškim policajem na meji še enkrat pregledat (ker so že itaq vse pregledal in sedaj hocejo videt še dovoljenje staršev, ki ga pa seveda nimajo). torej, high speed chase po pušcavi. nekje sredi pušcave jih vrže ven iz avta in on gre naprej. kaj se zgodi z njim ne izvemo. vidimo pa, da amelia (služkinja, ki je bolj varuška in druga mama, kot služkinja) pusti otroka sama v pušcavi in gre iskat pomoc. koncno ji le uspe, kjer jo najprej aretirajo (ker jo imajo pac za ilegalko), šele potem gredo gledat na mesto, kjer je otroka pustila. seveda nista vec tam. potem nas prestavijo v policijsko postajo, kjer zvemo, da so otroka našli, njo pa bodo deportirali. po 16 letih! jebemti necak! (imho – ce necak ne bi spizdo tam pri meji, potem ne bi prišlo do sranja. njega bi zaprli, ker je pac bil pijan, oni trije pa bi mogoce celoo normalno prišli domov. ceprav.. ona je v zda delala ilegalno. sranje.)
zgodba 1) pride helikopter, odpeljejo jih v bolnico, polno tv ekip in mikrofonov. (res, nic druzga ni.)

film je dobil 69% paradajzov in golden globe za najboljši film. jaz osebno bi najraje dala nagrado mehiški igralki, ki mi je po zelo dolgem casu bila sposobna spravit tist vozel v grlo (v sceni, kjer so ji povedal, da bo po 16 letih življenja v zda deportirana).

Standard