cajt-pred-tagi

>splav – da ali ne?

>ta teden bo, bolj kot prej, v barvah referenduma o splavu. to jest, o despenalizaciji splava. mislim, da sem enkrat pisala, da se gre o deskriminalizaciji splava. no, napaka. gre se za despenalizacijo le-tega.
v teoriji je razlika v tem, da bo splav še vedno kriminalno dejanje, a zanjga ne bo dolocena zaporna kazen. trenutni zakon namrec doloca do 3 leta zaporne kazni. realni podatki o obsojenih ženskah so malo cudni. ena stran (“nao”) pravi, da ni bila obsojena še nobena, druga stran (“sim”) pravijo, da so v zadnjih 9 letih (od prejšnega referenduma leta ’98) obsodili 25 žensk. sicer to izgleda mala številka (še posebej v primerjavi z kao-uradnim številom ilegalno opravljenih splavov v državi) a vseeno.

jaz osebno sem popolnoma za to, da se spremeni zakon, ker penalizacija ženske ni odgovor na nic. sicer nisem za splav, in tudi sem skoraj prepricana, da ni nikogar, ki je za splav. sem pa tudi za to, da ima ženska vsaj možnost naredit splav, ce je to njena želja. tu se potem vmešajo ne-jevci s svojo “kaj pa želje otroka?”. potem se vmešajo ja-jevci, ki trdijo, da pri 10 tednih tist fetus še ni otrok, oz. da sploh še ni cloveško bitje. okej, res je, da ni macka ali pes, ampak da clovek kot “clovek” pa tudi še ni. manjkali naj bi tisti najbolj pomembni možganski kaj-te-vem-kaj. da fetus že izgleda kot neko bitje, to je dokazano z vsemi možnimi xrayi. na žalost ne-jevcev, da mu manjka tisti “nekaj” pa je tudi dokazano. sedaj pa se kregajmo kaj je res.

ko sem se vceraj menla s sostanovalko, ki je za “ne”, moram priznat, da so nekateri njeni argumenti zveneli cisto logicno. sicer mi je cel cas v glavi odzvanjalo “ampak vsaj imeti opcijo je pomembno”, ali ipaq.
tist argument, da se je število splavov drasticno povecalo v vseh državah, kjer so legaliziral splav, to me ne preprica. ja itaq, da se je število povecalo! številka se je povecala, ker sedaj ženskam ni potrebno jet v drugo državo delat splava. torej, to je out.
da bodo sedaj ženske splav uporabljale kot dodatno sredstvo kontracepcije, to mi tud ni logicno. poznam kar nekaj žensk, ki so opravile splav (legalno ali ilegalno, whatever) in nobena o splavu ni govorila kot neka cudovita izkušnja, ki jo je potrebno ponovit karseda kmalu. ce ima ženska vsaj 3 možganske celice, potem ji splav ne bo všec in bo kasneje bolje pazila. ta je tudi out.
je pa res, da obstaja kar nekaj sredstev kontracepcije (tabletka, kondom ali the-day-after tableta!), na katere JE potrebno razmišljat, ce se že spravljata k igranju atija in mamice.
da s splavom ubijemo clovenško bitje. hm, o tem se še vedno kregajo, osebno sem mnenja, da je fetus še vedno fetus, kljub izgledu. in ne, skupek celic zame ni clovek. 3 strikes and you’re out.
sicer potem še pravijo, da nobene ženske niso RES obsodl. mnja. to, da je mogla jet na sodišce zaradi ene osnovne pravice, a ni to dost poniževalno? prosim lepo, ne mi s takimi.

vse te kampanje so me malo zmedle. kar sploh ni težko, ker so le-te zadnji teden še posebej radikalne.
avtomobili z velkimi zvocniki na strehi, ki pravijo, da je splav ubijanje otrok in da ce bomo glasovali “da”, da bomo podpisali smrtno obsodbo maljardam dojenckom. jumbo plakati xray slik fetusa na vsakem vogalu. plakati s sliko extremno veselega dojencka in z napisom “hvala bogu, da sem star vec kot 10 tednov!”. jumbo plakati z apelom na financno stanke portugalcev (z mojimi davki ne boste gradil klinik za opravljanje splavov!).
(hotela sem dati še kakšen radikalni primer kampanje “ja” ampak mi ne uspe se spomnit na nic. ce “ja” zmaga, NE bo zaradi kampanje, sorim slucaj.”)

kako upam, da se je portugalski folk spremenil v zadnjih 9 letih. škoda, da imigranti ne moremo glasovat. vsi, ki jih poznam v coimbri, bi namrec glasovali “ja”.

Standard