cajt-pred-tagi

>o SIM ganhou!

>rezultati so tu, referendum je uspel in zmagala je kampanja ZA spremembno zakona. torej, po novem (sicer, kdaj tocno bo zakon spremenjen in sprejet, ne ve še nihce) splav na portugalskem NE bo vec kazniv. sicer bo še vedno kriminalno dejanje (kje je tu logika mi ni jasno – je kriminalno dejanje, kaznovan pa ne boš.), a ne bo kazni in ženske ne bodo vec preganjane.

rezultati pravijo (glej sliko spodaj), da so ne-jevci zmagali na severu države. moja sostanovalka (ki je glasovala proti) je rekla, da je torej sever države še edini del države, kjer folk ima nekaj v glavi. hm, ja, whatever. rezultati pa nam tudi povedo, da je je šlo glasovat le nekaj vec kot 43% od vseh 8.8 miljonov portugalcev (=registriranih volilcev). (v primerjavo podatek, da ko so se prvic odlocal za ta zakon, je šlo le okol 37% ljudi glasovat.)
velik jih ni prišlo, ker je deževalo (RES!), v parih vasih pa so se proti glasovanju odlocli kar na obcnem zboru. zaprli so jim namrec policijsko postajo (ne vem zakaj, problemi z denarjem?) in so tako pokazali svoje nasprotovanje. kaj ima policija s tem referendumom mi ni jasno, kljub temu pa se je v zadnjih dneh velikokrat slišalo vprašanje “zapirajo urgence in policijske postaje, sedaj bodo pa odprli klinike za splav?!” odgovor? portugalska vlada ne zna delat z denarjem? kaj te jast vem, važno je, da se bo zakon spremenil.

sem pa v nekem casopisu vceraj (in pred parimi tedni pri potujoci ateistki) prebrala podatke o splavu za eu države. extrema? nizozemska (splav dovoljen do 24 tednov) in malta (splav ni dovoljen v nikakršni situaciji, tudi ce je življenje ženske v nevarnosti in ce je fetus rezultat posilstva). še en extrem je irska, kjer splav dovoljen le v primeru, da je življenje ženske v nevarnosti. en sodnik je celo 14-letni punci prepovedal odhod v drugo državo, kljub temu, da je bila posiljela!

Standard