cajt-pred-tagi

>država prometnega kaosa

>ce ste že bli v kakšni bolj južni državi, potem veste, da prometna pravila niso cisto vedno v veljavi. govorim o preckanju ceste, vožnje brez pasa ali vozniške, in podobne stvari, ki bi vas v sloveniji koštale kar nekaj denarja.

no, na portugalskem te najprej preseneti to, da lahko cesto preckaš ama baš popolnoma vsepovsod. pa ce je zebra tam al ne. plus, vozniki ti ne bodo trobli kot nori, nekateri bodo celo ustavli in te spustil cez. kljub temu, da si preckal avtocesto. semaforji za pešce ne obstajajo. sprehajamo se po cestah kot kure brez glav. in vozniki nam to dovoljujemo. hvala bogu za portugalske voznike. dovoljujejo nam pa tudi policija. velikokrat se mi je že zgodilo, da sem preckala cesto na totalno prepovedanem mestu, in me je na drugi strani pricakal policaj. v sloveniji bi se ob takšnih situaciji, milo receno, posrala v gate. tu pa sem mu le zaželela dober dan in oba sma šla svojo pot.

kar se voznikov tice. okej, sicer vsi vozijo kot norci (zanimivo, da nimajo vec nesrec!) in vsakomur je vse dovoljeno. no, to si oni mislijo. v dveh letih še nisem ENKRAT vidla, da bi koga ustavli in ga poprosli za vozniško in prometno. no, zavarovanje, ki jih itaq imajo vse prilepljene na sprednjo šipo. en kolega se je 7 LET vozil brez vozniške in ga niti enkrat niso dobil. glede na to, da je delal vsepovsod po državi, so bile šanse zelo velike. ce ne bi trenutno bil na pogojni (manjši problemi z drogo) bi se še vedno vozil brez. (ampak ce ga dobijo ga deportirajo takoj, tega pa si ob ženi in hcerki ne želi pretirano. pametn decko.)

v tej državi kaosa (brez prižganih luci sredi noci, nedelujoce luci, avto brez levih sprednjih vrat, razlicne tablice, itd.) in zelo ocitnih pogledov skozi prsta (na lepe oci in evrote se da vse) pa obstaja ena stvar, katere se bojijo vsi vozniki – telefoniranje med vožnjo! to je za njih kot nacrtovani trojni umor.

ps- tole sem spisala ob ODPRTEM oknu! pomlad se zacenja! yay!

Standard