cajt-pred-tagi

>sprevod queima das fitas = free beer fest!

>danes od mene še niste dobili nič, in imam za to zelo dober izgovor. no, ne izgovor, razlog! in ta je: zastonj pivo!

kakor sem že omenla, začela se je queima. queima se vedno začne na četrtek (ko zapojejo serenato pred najstarejšo cerkvijo v mestu), potem je celi preostanek tedna in vikend fešta (koncerti, prireditve čez dan, obiski urgenc, itd.) in na torek je sprevod (=cortejo). lani mi na ta sprevod ni uspelo jet, za letos pa sem ta dan imela rezerviran že nekaj dni. (na tečnobo moje.)
v tem sprevodu se predstavijo vse možne smeri univerze v coimbri, vsaka smer ima svoj tovornjak, ki ga okrasijo s svojimi barvami (recimo, samo rumena je medicina, medtem ko ste rumena in siva smer medicinskih sestr). nekatere smeri imajo tudi več kot dva, tako da je danes na sprevodu več kot 120 tovornakov.
študentje, ki so na tovornjaku, so posebej izbrani, plus za ta status morajo nekaj narediti. npr, sostanovalka je morala zbrati 200€ v sponzorjih, tako da so lahko nakupli rože (tovornjake okrasijo s papirnatimi rožami v svojih barvah) in do danes še niso imeli totalno dokončanga tovornjaka. s teh tovornjakov potem talajo pivo, žgane pijače, hrano (snedviče, kekse, bonbone, česar pa že zelo kmalu zmanjka).
pot teh tovornjakov je razmeroma kratka (glej mapo), ampak traja do poznih večernih ur, ker je preprosto tako veliko folka in ulice so dokaj ozke, tako da večkrat pride do zastojev. (ja, promet ostalih prevoznih sredstev je ustavljen v teh urah.)
od jedače in pijače na koncu poti ne ostane veliko, kar pa že ostane študentje porabijo sami na privatnih feštah (na prizorišče festivala ni dovoljeno prinesti pijače od zunaj) ali pa na hitro raztalajo ljudem, ki še imajo moč sodelovat v sprevodu (lani so na koncu talali cele platoje piva).

sedaj pa grem nazaj ven. sem samo prišla pokazat slike, na hitro nekaj pojest in odložit 12 steklenic piva v hladilnik. nočem, da bi se mi razbile v nahrbtniku.

ps- zamujam z opisom četrtega dneva izleta, vem. jutri!

Standard