cajt-pred-tagi

>pijani študentje še najbolje zapojejo odo mestu coimbra

>danes, ob nekaj pred 9h zjutraj, so me (in ostale zaspane goste) pred kafićem, kamor sem preprosto mogla zavit po kofe, pričakali pijani študentje. skupina pijanih študentov, s kitaro in provizori bobni iz škatle. peli so odo coimbri, “balada de despedida” (=balada ob odhodu).

sedaj moram omenit tri stvari:
1) queima das fitas se konča danes zvečer. queima das fitas simbolizira konec študija. na začetku študija dobijo vsi študentje trak z barvo svoje fakultete (medicina = rumena, farmacija = vijolična, književnost, jeziki = modra, šport = rjava, itd), in na queimi te trakove zažgejo.
2) večina študentov, kljub butasti situaciji (visoke šolnine, škandali s profesorji, premalo sob za študente, itd), je ponosnih na to, da študirajo v coimbri, najstarejšem univerzitetnem mestu portugalske.
3) ne vem zakaj (pač nisem tega navajena), ampak skoraj vsi študentje so nekako povezani z univerzitetnim zborom (ki mu rečejo “tuna”, hihi). ali igrajo kakšen instrument ali pojejo.

popolnoma sigurna pa sem v sledeči stavek: vsi študentje, ampak res čisto vsi, znajo pesem “balada de despedida” še preden končajo faks.

ko sedaj poslušam to pesem (video), in ko se spomnem, kaj mi je sostanovalka povedala včeraj (bila je na tovornjaku v sprevodu in je rekla, da so se skoraj vsi na koncu jokali, ko so morali vse tiste papirnate cvetove potrgat dol s tovornjaka), in ko se spomnem izrazov na obrazih študentov, ki so bili skoraj koma pijani, ampak so se vseeno postrojili v polkrog (tako kot je treba in tako kot je prav), si poravnali umazana pokrivala* in začeli peti to pesem..
..moram priznati, da se mi je v grlu začel delat en mićkeni vozel.

* coimbra spada med tista svetovna univerzitetna mesta, kjer študentje ob takšnih ali drugačnih dogodkih (izpit, večerja, festivali, itd, odločitev je njihova) uporabljajo “traje academico“, akademsko oblačilo (ne najdem druge besede, vem, da obstaja boljša). sestavljeno je iz klobuka (“cartola”, ki ga lahko nosijo le finalisti) in pokrivala (“batina”, zaradi katerega jih jaz kličem batman).
nekaj podatkov o teh oblačilih: so draga, imajo striktno določena pravila (tip čevlja, koliko cm nad/pod kolenom je lahko krilo, na katerem ramenu se lahko nese pokrivalo, kako se ovije to pokrivalo, itd.), in pokrivalo je dovolj trpežno, da se lahko po prekrokani noči uporabi kot odeja ali podlaga za spanje.

ps- seveda z vsako tradicijo pridejo tudi problemi. veliko je poročanj o izobčevanju študentov, ki si tega oblačila ne morejo privoščit, vem za kar nekaj dokaj agresivnih incidentov nad študenti brez oblačila med brucovanjem, diskriminacija je na žalost še vedno tekoča stvar v tem mestu, za lažje razumevanje tradicije bruci ob vpisu dobijo list z razlago in vedno znova se pojavljajo strani proti tej tradiciji.

Standard