cajt-pred-tagi

>5. junij – 18. obletnica tiananmen masakra

>smo na kitajskem, junija leta 1989, skoraj 2 meseca po začetku demonstracij študentov proti kitajski komunistični partiji na trgu tiananmen. ko je kitajski vladi prekipelo so poslali na prizorišče vojsko, in z njo tudi svoje tanke. zgodil se je “tiananmen masaker”, kjer je bilo ubitih in ranjenih nekje med 200 do 4000 študentov (ni točnih poatkov, so le ugibanja o resničnem številu).
kasneje je kitajska vlada uvedla še strožje cenzure v nacionalnih časopisih in striktno prepovedala tuje časopise. nekaj teh cenzur je veljavnih še danes.

kljub temu, da mogoče ne veste veliko o teh demonstracijah (tako kot velika večina nas), vseeno mislim, da poznate spodnjo sliko študenta pred tanki. imenujejo ga “tank man“, in vsi se strinjamo, da je za kaj takšnega potrebno veliko poguma. še več ga je bilo potrebno za splezat na tank in rečt vozniku prvega tanka “Why are you here? My city is in chaos because of you. Go back, turn around, and stop killing my people.”
kasneje so študenta drugi študentje potegnili dol s tanka in je izginil v množici. kaj se je z njim zgodilo ni znano. pravijo, da živi v taiwanu. nekateri, da ga je kitajska policija usmrtila.

karkoli je že bila njegova zgodba, te slike človek ne pozabi zlahka. če vam wiki strani niso zadosti si lahko pogledate tudi dokumentarec “tankman – tiananmen massacre” (link do torrenta).

tank man, demonstracije na trgu tiananmen

Standard