cajt-pred-tagi

>trenutna navdušenost nad marizo, portugalsko kraljico fada

>odkar sem na portugalskem (kar bo kmalu štiri leta, give or take par mesecev) se mi poslušanje fada nikoli ni zdela kot dobra ideja. mogoče zato, ker mi je coimbra verzija prepočasna, preveč žalostna, preveč depresivna, (dodaj par drugih negativnih presežnikov) in sem večino časa preživela v tem mestu? ne pravim, da obstaja maljarda drugih verzij, ampak kot totalnemu amaterju mi je jasno, da je lizbonska verzija bolj ‘upbeat’. (okej, še vedno se ne menimo o hardcore trance glasbi!)
o fadu je možno povedati zelo veliko, zato je najbolje, da si vse to preberete na internetu. wiki je dobra odločitev.

povedala bi rada samo tole – zadnje čase se mi ZELO dopade album “concerto em lisboata čas najbolj priljubljene znane (spremenila iz strahu pred napadom privržencev amalie) fado pevke na portugalskem, marize. pevka z značilnimi kratkimi belimi lasmi, zelo striking pojavo v dolgi črni obleki in močnim glasom. (arhitekta franka gehry-ja je tako navdušila, da ji bo za nastop v walt disney concert hall naredil lizbonsko taverno.)

če sem čisto iskrena se mi je začela dopadet po tem, ko sem vidla video izvedbe pesmi “Ó gente da minha terra”. nekje proti koncu so jo namreč premagale emocije. res je, portugalsko občinstvo jo obožuje in koncert v parku belém je eden izmed njenih najboljših koncertov.
čez poletje je imela mariza koncerte po portugalski in če ne bi z mojo vedno bile čisto na drugi strani države bi jo najverjetneje šle pogledat. bi se stoposto splačalo. do vrnitve iz ameriki se bomo pač morali zadovoljiti z dvdjem prej omenjenega koncerta.


ps- preko enega izmed youtube ‘related’ linkov sem prišla tudi do jelene radan, hrvatice, ki na nek svoj način poje fado. sama sicer ne znam peti fada (če ne štejemo kopalniških koncertov v polomljeni portugalščini), ampak jelena pa tudi ne! vsaj portugalsko bi se lahko bila prej naučila! (link do videa za pesem “meu fado meu”)

Standard