cajt-pred-tagi

>španski oskar tudi za fado

>akademija cinematografske umetnosti in znanosti španije je pred parimi dnevi podelila svoje anualne nagrade goya, včasih preimenovane v “španske oskarje”. ena izmed teh nagrad (v kategoriji “najboljša originalna pesem”… a ne bi kao vse mogle bit originalne??) je prišla tudi v portugalske roke.
pesem “fado da saudade” je bila uporabljena v dokumentarcu “fados” (trailer). nekateri pravijo, da je film “en velki videospot fado pesmi”. za režiserja filma, carlos saura, je ta film (trikratni nominiranec za oskarje) zadnji del v trilogiji posvečeni trem oblikam izražanja urbane glasbe v 20. stoletju. (ostali dve sta flamenko in tango.)
v filmu sodelujejo največja imena fado glasbe, npr. Chico Buarque de Hollanda, Camané, Carlos do Carmo, Lila Downs, Cesária Évora, Mariza, Amália Rodrigues (arhivski posnetki), Caetano Veloso, itd.
ta mednarodna posadka je bila tarča kar velikega števila fado ljubiteljev, a la “kdo pa je še videl, da brazilci in španci in mehičani pojejo fado?! fado je portugalski!”

nagrajenec je carlos de carmo, eden izmed največjih lizbonskih fado pevcev. ta skoraj sedemdesetletnik je v svoji dolgi karieri izdal že več kot 30 albumov, zastopal portugalsko na evroviziji (to ni ravno merilo kakovosti kogarkoli, ali ipaq), je dobitnik portugalske verzije golden globe nagrade, mesto rhode island mu je dodelilo nagrado za dosežke pri promoviranju portugalske glasbe, ja častni občan mesta ria de janeiro, itd itd. (trivia fact: s kitaristom José Maria Nóbrega nastopata skupaj že več kot 36 let!)

opomba: pesmi mi nikakor ne uspe najdet na netu v mp3 formatu, in tudi video na youtube ni ravno delujoč. se oprašičujem. delam na tem!

opomba #2: evo video. to sicer ni uradni video pesmi, a je vsaj možno slišati pesem. posnetek je s tvja, kar pojasni slabo kvaliteto.

Standard