pa dajmo resit svet

>david vs goliath AKA ana vs win7.

>doooolg nazaj je jonas prek twitterja rekel, da je od microsofta dobil par diskov windows 7 in da jih ima nekaj za podarit. ce si je kdo zazelel originalnih winsov mu je moral edino namenit en tvit s svojo srceparajoco prosnjo in obljubiti, da bo o stvari tudi nekaj spisal. (v tem primeru je torej bilo potrebno tudi imeti blog, al pa vsaj dokaj potrpezljive followerje, ki ne bi zamerli vsaj 20 tvitov recenzije winsov.)

izkusnjo z instalacijo winsov sem ze imela, in se mi res ni dalo se vse enkrat, ampak z ORIGINALNIMI winsi naj bi slo vse vredu, a ne??
instalacija je potekala brez zapletov, parkrat smo pritisnal next in dobro uro kasneje je to blo to.
kar mi je najprej v glavo padlo? da se je vecina driverjev nalozila sama, tako da od asusa cd z driverji sploh nisem potrebovala. edini driver, katerega se moram najti, je za funkcijske tipke za glasnost. vse ostale delajo. cd je namrec skupaj spravljen samo za visto, na win7 ga niti ne morem uporabit. bedarija, ampak okej, bomo ze nasli.

in kako je win7 drugacen od viste? hm. ne vem se.
• ikone so po defaultu VELIKO PREVELKE za moj okus, hvala bogu, da deluje isti princip kot v visti (Ctrl in kolescek na miski).
• ozadja za namizje so se za mojo psihadelicno sestro prevec cudna (le kaj je njihov dizajn oddelek kadil, in ali nekaj tega dobim tudi jaz?!).
• aero tema se mi tudi v visti ni dopadla, tako da smo ta transparentna okna ugasnal. “aero peek” zadeva izgleda veliko prevec kaoticna, do “aero shake” in “aero snap” pa tudi ne gojim prevelkih simpatij.
• windows explorer je se ena izmed tistih “preprosto dela” funkcij. plus, za vecino medijskih datotek obstaja preview opcija. sicer sem vseeno instalirala everything, ampak tale explorer se mi vedno bolj dopade.
• internet explorerja 8 se se vedno izogibam kot kuge in je na kompu instaliran samo za svrhe testiranja spletnih strani. drugace se strinjam z preimenovanjem, da je iex le orodje za dolpoteg firefoxa ali safarija.
• novost pri windows live messengerju je ta, da lahko glavne funkcije sedaj vidite tudi v start meniju (slika).
• stvari brez katerih lahko brez problemov prezivim: vse v windows live essential app pack, post-it notes (izgledajo extremno bedasto, in po namizju si res ne nameravam niti virtualno lepit rumenih listkov), windows media center (ceprav so vse napakice iz vista verzije spolirane in da kao naj bi vec tolkrat prislo do obesanja sistema, imam se vedno veliko raje vlc in winamp).
• na zacetku mi je sel malo na jetra ta “action center” ampak se ga da nastimat tako, da ne tuli ob vsaki manjsi spremembi.
• ziher obstaja se maljarda sprememb pri networkingu, varnosti, hardware-u in podobnih zadevah, ampak meni je trenutno glavno samo to, da brez problema delajo notepad, winamp, cs4 in internet. brez ostalega lahko prezivim.

najvecji plus, ki sem ga do sedaj odkrila, je ciste vizualne nravi: ta novi taskbar mi je fenomenalna pogruntavscina! sedaj se pac vse pogrupira (ce imate tko nastavljeno) in ikonce nimajo zraven napisa. kar v bistvu pomeni, da je taskbar poln majhnih ikonc, kar je super duper kul za minimaliste kao ja.

in evo. prejsni vikend sem na kompu imela PRVIC v zivljenju instalirane originalne winse. (sicer je s kompom ze prisla instalirana vista home edition, ampak le-ta je bila v portugalscini, tako da smo nalozli anglesko. potegnjeno s torrenta, itak. enter automated activation crack.)

a, kakor je bilo ze v prvo s piratsko verzijo, tudi to veselje ni trajalo dolgo. windowsi so se hteli aktivirat, sigurna v legalnost zadeve kliknem ‘da’ in… ja, nic. kljuc ni bil pravi. da naj poklicem microsoft help line in bojo oni pomagal resit. ampak ana ne bi bla ana, ce bi bolj verjela v pirate in njihove sposobnosti crack-anja. dol potegnem neki 7loader, instaliram, zazenem, napise ‘patch successful!’ in da je potreben reboot.

in ponovijo se tiste velke rdece crke ERROR izpred parih tednov. hvala bogu za asus recovery particijo!
ponovna instalacija, do ponovne potrebne aktivacije imam se 22 dni, v tem casu pa ze dobim nekoga iz microsofta na linijo (po nasvetu jonasa, ki je izgleda imel iste probleme) in imajo, da uredijo tole rocno.

all in all?
win 7 so kul, drasticnih razlik od viste ni, je pa zato veliko vec tistih “u, lej, ko res dela!” momentov.

Standard