dogaja dogaja

>knjiga odrešitve — antenina premiera (20.01 @ kolosej)

>siol.net trendi stran je pri meni postala aktualna par dni nazaj, ko smo vsi po abecednem redu dobili fejsfuk vabilo za najtabulse kolege. kljub temu, da nimam navade polnit repertoar “priljubljenih” in “ajoj, jst sn pa tvoj najvecji obozevalec!” strani, se je ta poteza v primeru siol.net trendov izkazala za dokaj pametno.
zakaj?
zato, ker sem takoj naslednji dan dobila karti za ogled antenine premiere filma “book of eli” (po nase “knjiga odresitve”; trailer spodaj). ce smo (*waves at mcteam*) prav vidli, potem je bila celotna vrsta 8 rezervirana za www folk. in nasa vrsta je bila ena izmed redkih vrst, ki so bile cisto polne. skoraj polovica dvorane je namrec ostala prazna. pa ne zato, ker folk ne bi hotel gledat tega filma. sploh ne! bolj zato, ker so pri anteni izgleda zakupli celotno dvorano in karte raje stran vrgli, kakor jih dali v redno prodajo. (vidla sem vsaj dve osebi, kateri so na blagajni odvrnal s tistim “te predstave si pa ne morate ogledat. izberite kaksno drugo.”)
enake kvalitete je bila tudi slika filma. mislim, da se najbolje povzame s trditvijo, da izgleda kakor cam verzija iz kaksnega temacnega kitajskega kina, in edina stvar, ki manjka, so ruski podnapisi. film je bil tako prekleto temn! sotrpini, a ste vedli, da so njegove hlace bile OKER barve? in ne sive?! in da je kar nekaj ljudi imelo gor navadne MODRE KAVBOJKE?! … aXXo ftw!
ko smo ze pri budalastinah: stampanje kart tudi ni njihova najboljsa vrlina, ker bi po njihovo dva morala sedeti cisto na drugih koncih dvorane in v razlicnih vrstah. kljub temu, da sta karti bili zaporedni.

aja, za kaj se je slo v filmu? 30 let po apokalipsi je na svetu (zda, d0h.) le se malo ljudi. kar jih ni umrlo takrat, jih umre kot zrtev kanibalizma in nasilja. vodo, hrano in streho nad glavo imajo namrec le redki, in za to se ubija. denzel washington igra tipa, ki se pes napoti na zahod drzave. v svojem nahrbtniku ima eno knjigo znanj, s katero lahko obnovijo civilizacijo. nekje na sredi filma nam je jasno, da se gre za edini izvod biblije, in to knjigo po vsej sili hoce tudi “hefe” nekega manjsega mesta. “v besedah je moc,” pravijo.
in ocena filma? dejstvo, da sem si ga dolpotegnila kmalu po premieri v zda in da ga nisem pogledala niti do polovice, pove vse. je pa res, da je na koncu en detajl nepricakovan, in malo nadoknadi celoten apokalipticni klise.

Standard