dogaja dogaja

>Mayra Andrade – Nova zvezda Zelenortskih otokov (22. februar ob 19:45h @ Cankarjev dom, Lj)

>danes zvecer sibama na koncert, katerega se veselim ze odkar sem vidla program cankarjevega doma.

mayra andrade

Vodilna predstavnica nove generacije zelenortskih glasbenikov, rojena sicer na Kubi leta 1985, je osvojila svet s svojim prvencem, ki ga je v letu 2009 nadgradila z novim albumom “Stória, stória”, na katerem združuje zelenortske stile (morna, coladeira, bandeira …) z brazilskimi in kubanskimi vplivi.

Dobro petje, očarljiv nastop in odlični glasbeniki postavljajo Andradejevo v sam vrh ponudbe glasb sveta.

mislim, da je bilo leta ’07, ko sem prvic slisala in vidla to pevko. koncertna dvorana sredi coimbre je bila polna do zadnjega koticka, prisli so vsi, ki so karkoli v eliti mesta. in ko pravijo, da ima latino folk ritem v krvi, se ne hecajo. prav cela dvorana se je zibala v ritmih njene glasbe, stole so pospravli na robove dvorane, ker so jim bili bolj v napoto, kot v pomoc. na zalost je nisem razumela pretirano (portugalscina iz zelenortskih otokov ima bolj malo veze s kontinentalno.), a za ritem ni potrebno znat jezika.
fenomenalni koncert!
na zalost pa sem prepricana, da bo danasnji koncert ZELO drugacen. smo le vase zaprti in hladni slovenci. vseeno upam, da me presenetijo.

(poskusala sem najdet dobro live verzijo njenega skoraj najvecjega uspeha, “lua”, ampak glede na zahteve, ki jih ima njen management ze pri fotkanju, sploh ni cudno, da ne najdem vredu materiala.)

Standard