dogaja dogaja

>ZDAY 2010 Ljubljana (13 marec ob 11h @ Prešernov trg, Ljubljana)

> The Zeitgeist Movement (gibanje Zeitgeist) ni politično gibanje. Gibanje ne priznava nacij, vlad, ras, religij, verovanj ali razredov. Mi razumemo takšna razlikovanja kot zastarela in v njih ne vidimo pozitivnih faktorjev za resničen kolektivni človeški razvoj. Njihov temelj je v delitvi moči in stratifikaciji in ne v enotnosti in enakosti/enakopravnosti, za kar se zavzemamo mi. Kakor je pomembno razumevanje, da ima vse v življenju svoj naravni napredek, moramo sprejeti tudi dejstvo, da je človeška vrsta zmožna drastično upočasniti in paralizirati napredek, skozi družbene strukture, ki so preživete, dogmatične in zato nujno v neskladju z naravo samo. Svet, ki ga zremo danes je poln vojn, korupcije, elitizma, onesnaževanja, revščine, epidemij, zlorab človekovih pravic, neenakosti in kriminala. Vse to je rezultat te paralize.

To gibanje se zavzema za osveščanje o fluidnih evolucijskih procesih, tako osebnih, družbenih, tehnoloških in duhovnih. Gibanje jemlje na znanje dejstvo, da je človeška vrsta na svoji naravni poti k zedinjenju/združitvi, ki izhaja iz skupnih temeljnih skorajda empiričnih spoznanj o delovanju narave in kako in kam ljudje spadamo v tej občosti, ki ji rečemo življenje. Čeprav takšna pot obstaja, pa jo žal ovira in je ne priznava velika večina človeštva, ki še naprej ohranja pri življenju zastarele in izrojene oblike upravljanja in združevanja. Prav ta intelektualni manjko želi The Zeitgeist Movement (gibanje Zeitgeist) preseči z izobraževanjem in družbenim delovanjem.

Cilj je ponovna vzpostavitev svetovne družbe v sozvočju z dandanašnjim znanjem na vseh nivojih. Cilj ni le ozavestiti ljudi o družbenih in tehnoloških priložnostih in možnostih, o katerih zaradi priučenega razumevanja govorijo kot o nečem nemogočem ali kot o nečem, kar je v nasprotju/tuje »človeški naravi«. Cilj je tudi zagotoviti sredstva za preseganje teh elementov v družbi, ki ohranjajo pri življenju sedanji preživeti sistem.

Mnogo idej tega gibanja izhaja od organizacije imenovane »The Venus Project« (projekt Venus/Venera), ki ga vodi socialni inženir in industrijski dizajner Jacque Fresco. Jacque Fresco je posvetil skoraj celotno svoje življenje kreiranju potrebnih orodij, ki bi pripomogla pri ustvarjanju sveta v katerem bi sčasoma izginile vojne, revščine, kriminal, družbeno razslojevanje in korupcija. Njegove zamisli niso radikalne/skrajne ali preveč kompleksne/zapletene, niti ne vsiljujejo pristranske interpretacije pri svoji tvorbi. Po tem modelu je družba zamišljena kot ogledalo narave, kjer je spremenljivost vnaprej določena sama po sebi.

Gibanje samo ni zastavljeno kot centralizirana struktura. Mi nismo tukaj, da bi vodili, ampak da bi organizirali in izobraževali.

Udeležbo potrdilo že čez 400 ljudi!!!

13. marec, Prešernov Trg, Ljubljana:
Najbolj zagreti lahko pridete že ob 8:30, ko bomo začeli pripravljati prizorišče. Če imate kakšno zastavo, plakat, transparent ali kaj podobnega kar bi, v skladu s sporočilom gibanja, sodilo na oder ali njegovo okolico, potem to le prinesite s sabo. Sicer pa s programom začnemo ob 11h in bo potekal nekako takole:

11:00 – pozdrav in uvodni nagovor
11:15 – program za otroke: lutkovna predstava ŽABJA SVATBA v izvedbi lutkarske skupine Mokre tačke in pevskega zbora Zimzelen
12:00 – nastop idrijskega big banda The Sexuals
12:30 – impro liga
13:15 – nastop skupine Dejan Lapanja
13:45 – impro liga
14:30 – nastop pevcev: Zlatko, Nikolovski, Petra Slapar in zasedba Overdose
15:15 – nastop skupine Klintz Fishwood
15:45 – zaključni govor in skupinsko slikanje

Potem se bo pa vse prestavilo v bivšo tovarno Rog, ki je 5 minut hoje stran. Tam bo rajanje, druženje in upogibanje vesolja trajalo do jutranjih ur. Poskrbljeno bo za hrano in pijačo, imeli bomo živo muziko, saj nam bo igralo več bendov, pa še “jam session” se obeta. Predvajali bomo filme in odpirali debate, saj imamo v Rogu na voljo več dvoran in sob, tako da se bo za vsak okus nekaj našlo.

Standard