everyday yapyap

"zguglaj."

a ni to najbolj pogost stavek, ki ga danes uporabimo, ko nas kdo vprasa nekaj, kar se  mi mogoce tocno v tistem trenutku ne moremo spomnat?
google je tako zelo razsirjen in prisoten na www, da bi bila kar ornk magajver izkusnja, ce bi ga izklopli za en dan (kot pravijo, da mogoce bodo, kot odgovor na SOPA).
iskalnik, gmail, gdocs, maps, news. itd.
vem, da je reakcija mnogih nasprotovanje google, prav zaradi te razsirjenosti. ko bo tudi pri nas kmalu na voljo se wallet in bomo lahko za cigumije placevali kar z mobitelom, potem bodo ti isti nasprotniki dobili se malo olja za svoj ogenj. ce hocemo ali ne, google bo kmalu o nas vedel vec, kot vemo mi sami.
pred parimi dnevi sem se dobila s kolegico, s katero sma se malo porazgubile po svetu. v zadnjih letih, z mojimi in njenimi selitvami z enega konca evrope na drugega, sma si nabrale malo morje kontaktnih informacij. seveda tokratni obisk ni bil nic drugacen.
“kateri email imas zdaj?”
in ko mi je povedala, da ze nekaj casa uporablja samo … wait for it … hotmail, me je mogoce malo sokiralo. kdo sploh se uporablja hotmail? (razen za msn login.) ali yahoo? altavista in geocities tudi pridejo nazaj?
rekla je, da ima google o njej ze prevec podatkov in da jim res noce pri tem se prostovoljno pomagat.
ker… kaj? kaj tocno se bo zgodilo?
kdo bo neki 33-letni ani iz laskega ukradel identiteto in sel potovat po svetu? na kreditni nimam nic, placa gre s tekoce garacuna hitreje kot sem sposobna naredit prtscr stanja na kliku, limita nimam in nocem, nobene posesti ali avtomobila pod mojim imenom, in sedmica tudi noce v moje narocje.
in vseeno mi pravi, da bi se tudi jaz morala bati tega velikana.
am.
paranoid much?

Standard

3 thoughts on “"zguglaj."

 1. Definitivno je zguglaj tudi pri meni nadvse uporabna beseda v momentu iskanja informacij…nimamo kaj tako pač je, da smo se navadili na veliki G kot del našega lajfa. Vse njihove brezplačne dobrote pač ne gre spregledati… če gledamo pa iz tvojega (ali tvoje kolegice) vidika, pa ja “paranoid much” 2 much. Pa tudi če ne, bore malo pomaga da prešaltamo na drug service, ker če “BB” gleda pač gleda… 🙂 Potemtakem skanslajmo FB, Twit, G+ …oziroma kar mrežni kabel…better be safe than sorry? 😉 Malo za res malo za hec 😉

  • freeeky says:

   hehe, se stinjam, da je malo prevec paranoid. tud ona se je na koncu stavka nasmehnala 🙂
   samo prepricana sem, da obstajajo ljudje, ki bi se najraje preselili nekam sredi gozda, iz bliznjega potocka dobivali tako hrano kot elektriko, in upali, da bo svet pozabil na njih.

   • Če lahko pripomnem, jaz bi z veseljem pozabila na takšne ljudi. 🙂
    Zame je Google druga najpomembnejša reč z velikim G (prva je neka baje neobstoječa točka) in ne predstavljam si življenja, če bi mrknil. Jaz živim svojo virtualno identiteto vsaj tako “živo” kot resnično. In če me lahko opazuje vsak mimoidoči ali vsak sopotnik na vlaku, naj počnejo to tudi na internetu. I don’t mind. Zbiranju podatkov o sebi se itak ne moremo izogniti.

Comments are closed.