30 v 30

odprta za predloge.

8 v 30
žena je bila tista, ki me je pred časom obtožila, da ni na blogu nič novega, ko jo vprašam za idejo o naslednji objavi (do konca dneva imam še manj kot 3 ure!) pa odgovori “lahko pišeš o drevesih.. otrocih.. ljubezni.. meni.. glasbi.. okusu”. tu nekje sem obupala nad njenimi idejami, ker jaz, sori slučaj, iz teh predlogov ne morem naredit veliko. jebiga, pač nisem pisateljica, nisem sposobna iz ene besede naredit celotne objave z vsaj tisoč znaki (to sem si sama zadala za limit, ker drugače bi vse objave imele samo pet besed in fotko mačke.)
potem pa omeni tisto magično besedo o kateri pa res lahko napišem vsaj par sto besed; podcasti. ja, podcasti! tiste stvari, nad katerimi sem zadnje leto zelo navdušena.
podcastov v slovenščini ne poslušam. mislim, da iz istega razloga ne berem knjig v slovenščini; angleščina mi je preprosto bližje in izražanje v angleščini mi je ljubše ter lažje. vem, slovenščina je lep jezik, ampak jaz ga ne znam uporabljati. slovenščine, ne jezika. jezik znam uporabljat. but i digress. (see what i did there?) pluuuuus, obožujem podcaste o kriminalu, nerešenih umorih, napadih, o vsem, kar je nelegalnega, misterijoznega in o vsem, kar še vedno bode iz analov zgodovine. (takšnega podcasta v sloveniji nimamo, če se ne motim. če se, zapiši v komentar).
predstavljam moj seznam podcastov (čisto naključni vrsti red), ki jih poslušam vsak dan/teden, razen če so na pavzi in/ali so jih nehali snemati, ker so butli:
*odpre pocketcasts app na telefonu*
criminal – “im judy judge and this is criminal” .. žena ima super glas, tak pomirjajoč. glas, ki presenetljivo zelo paše v svojo tematiko.
podcast o kriminalu. zgodbe o ljudeh, ki so naredili nekaj narobe, katerim je nekaj narobe bilo narejeno in o ljudeh, ki so bili ujeti nekje na sredini.
embedded – novejša zadeva, kjer ena žena vzame neko zgodbo iz novic in se ji posveti. od skorajšnega državnega udara v el salvadorju do epidemije zlorabe neke tablete v zabačenem mestu sredi zda.
99% invisible – sicer mi glas tipa ni ravno povšeči, ampak zgodbe in tematike so čudovite. govora je o vseh stvare, ki so nam drugače čez dan nevidne in o katerih niti ne razmišljamo. o golobih in kako so včasih bili videni kot aristokratske živali, o največji avtobusni postaji v izraelu, o nepremičninskih vojnah v new yorku, o omari v sobici na vrhu neke knjižnice v minkenu, kjer hranijo izvod hitlerjevga boja …
startup – sicer sem že nehala poslušat ta podcast, ampak vseeno priporočam prvo sezono (trenutno laufa že tretja). podcast o točno tem, startupu. od začetka, ideje, do konca, realizacije in apgrejda ideje (nastanek firme, zaposlenih velik ljudi, štartanih par novih podcastov).
reply-all – en izmed izdelkov zgoraj omenjenega podcasta. tipa sta zabavna, govorita o zadevah z interneta (in samo o teh), začela sta z debt email forgiveness day (ki mislim, da bi se moral tudi pri nas razširit) in njun theme song imam za ringtone na telefonu.
thats the way i heard it – ste kdaj gledali oddajo dirty jobs na discoveryju? no, ta tip vodi ta podcast. super stvar tega podcasta? kratek je. tko, max 8 minut. kar je tudi špil podcastsa, “short mysteries for the curious mind with a short attention span”.
alice isnt dead – podcast o fiktivni ženi, ki išče svojo ženo. (yay, lezbijke!)
nisem ziher, kaj naj si mislim o tem podcastu. parkrat sem ga že skoraj nehala poslušat, ampak še vedno nadaljujem. mogoče zato, ker je na koncu vsake epizode tudi vedno nov odgovor na vprašanje “zakaj je šla kokoš na drugo stran ceste?”. mogoče pa enkrat tudi zvem, kaj se je zgodilo z alice.
someone knows something (na pavzi) – nek kanadski novinar se spravi v mesto, kjer je sam odraščal in poskuša rešiti več kot 40 let star primer izginulega petletnika. vedno se hihitam ob njihovih “aboot”, eh, oot, for sure in homo milk. nisem ziher, kaj bo v naslednji sezoni ampak, spoiler alert, tamalga oz njegovih ostankov še niso našli.
this american life in serial (na pavzi) – o teh dveh podcastih ne rabim veliko razlagat.
tl:dr – spet podcast o internetu in tudi tega vodita ista kot zgoraj v reply-all. s to razliko, da je to njun stari podcast in iz tega sta, kao, naredila tega zdajšnega. epizode so še vedno zanimive, sicer mal outdated ampak v sili hudič še tri leta stare epizode posluša.

Standard