cajt-pred-tagi

>popoldne sma z E šle na kratek sprehod po coimbri.

>najprej sma šle pogledat najnovejšo turisticno atrakcijo mesta – ruševine neke zgradbe, ki se je sesula vceraj popoldne.
tale del posta napisan vceraj:
danes popoldan, sred starega dela coimbre, se je sesula zgradba. oziroma, sred popoldneva je zacela se sesedat, pred parimi urami pa je padlo vse skupaj dokoncno. kako se je to lahko zgodilo? hja, nekok cist preprosto. ta zgradba je že nekaj let na crni listi obcine, da je nevarna, in da zato tam ne more nihce vec živet, in da je prestara za prenovit, itd. skratka, polni so bli izgovorov. prejle so pri porocilih povedal, da pa je ta zgradna tud nekok na poti pri izgradnji metroja. ja, ne vem zakaj, ampak coimbra hoce met metro. to ti je mesto, ki je na enem velkem hribu. mesto samo je staro že kar nekaj stoletij, pod zemljo imaš tako štalo, da vecje ne moreš si niti zamislit. in ne, ne govorim o kanalizaciji iz filma “flushed away“. takšna bi bla še kul.
enivej. sesulo se je vse skupaj. na sreco ni bilo noter nobenga (so jih prejšn tedn izselil), plin so tocno vceraj izklopli (hm, je blo tole planirano?) in danes je hvala bogu bil praznik, tako da ni blo velik ljudi na ulicah (spontano splanirano?).

malo naprej naju je cakala druga atrakcija – velik zeleni medved iz krede (one velke bele opeke), ki ima za kožo travo in je oblecen v dedka mraza. kao. (see pic below)
seveda je bilo polno mladih družin in froci so veselo plezali po tej novi pridobitvi za mrzle dni. mi je pa zanimiv en scenarij – ta cist ta mali froci imajo zaj v glavi, da je dedek mraz en zeleni medved v parku. so far so good. kaj pa se bo zgodilo, ko bodo po tradiciji (tole bo že tretji!) butli požgali medveda? imeli bom namrec polno mesto frocov, ki bodo prepricani, da letos ne bo daril.

takoj za hrbtom te sitting duck naju je pricakala še zadnja atrakcija za danes – še en most za jet na drugo stran reke (ostala dva sta bolj ali manj samo za avte). gradili so ga skoraj dve leti (v casopisu so napisal pol leta), slavno ga je odprl predsednik republike, porabili so 3 298 450 evrov in tudi danes je bil (kljub slabemu vremenu) polno ljudi. most, kot sam, sploh ni privlacen na pogled. pravijo, da je nekaj posebnega, ker je na sredini mali 90° zavoj (pol metra, ravno dovolj, da se nabere polno folka in ustvarijo people jam) in ker je sama ograja mostu nareta iz barvastega pleksi stekla. po mojem mnenju izgleda kicasto. but what do i know? ce je britanski arhitekt (originalno iz sri lanke) reko, da je to kul, potem pa bomo vsi kul.
je pa res, da je pogled s sredine fajni. (look pic below) aja, sedaj morjo pa samo še nekaj na drugi strani reke naredit. trenutno je naša nagrada gradbišce.

Standard