cajt-pred-tagi

>good night, and good luck

>vceraj na hitro pogledala oskarjevga nominiranca iz leta 2006, film “good night, and good luck” in me sploh ni impresioniral. kljub temu, da je dobil 94% paradajzov! (ravno, ko sem se dost udobno naštimala v posteljo, je bilo filma konec.)
ce ne veste, ce še niste vidli filma, gre se za mccarthy dobo v zda in lovu na komuniste. popolni withchunt, ce se mene vpraša in tako je tudi bilo predstavljeno v filmu. (hehe, spomnem se, da je tud moj ata imel tisto rdeco knjižico.) film je zrežiral george clooney (in tudi zaigral producenta oddaje), novinarja edward r. murrow igra david strathairn. ostali mi nekok niso bli tko pomembni. mogoce recimo frank langella, ki je igral zelo liberalnega in dokaj korektnega šefa cbs postaje, william paley.
torej, film. edward r. murrow in fred friendly (george clooney) sta se spravla nad mccarthyja. oziroma, nad mccarthyja in njegov “Senate Permanent Subcommittee on Investigations” (aka lov na komunisticne carovnice). na tvju napadejo mccarthyja z njegovimi govori (tako kot veliko politikov, tudi dandanes, enkrat rece nekaj, v naslednjem govoru tisto totalno zanika, itd.) in s posnetki s sojenj domnevnim privržencem komunizma (kjer mccarthy odide predcasno, kjer so dokazi v zaprti kuverti in nihce ne ve kaj je v njej, itd.).

trivia 1: naslov filma je zakljucni stavek edwarda po vsaki oddaji.
trivia 2: film pa se ponaša tudi s parimi detajli, ki mu vzamejo malo kredibilnosti kar se tice casovne dobe. plasticne steklenice z vodo, omembe telefonske linije med moskvo in washingotonom (ki so jo naštimal šele 5 let kasneje), razlicen cas na prikazanih urah (v eni sobi 11, v drugi par minut prej)
trivia 3: za glasbeno podlago poskrbi zelo dobra jazz pevka dianne reeves (za ost je dobila oskarja!)
trivia 4: a ste vedli, da se en uslužbenec cbsa ni smel porociti z drugim/-o? glede na takratno polico postaje je to pomenlo takojšno odpustitev.

Standard