cajt-pred-tagi

>schmap 'em – štoparski vodic brez brisace.

>ker se (pac enkrat, ko se dogovorima na datum!) z mojo odpravljama v barcelono (in jaz potem s tovornjakom naprej domov), me zanima kaj se da v tem mestu najdet, videt, pojest, popit, pofotografirat, itd.
najprej sem šla na lonely planet (itaq) ampak tak so mi povedal isto kot sem že vidla na discoveryju dolgo nazaj (ian je bil faca). naslednja postaja je bila virtualni turist. nasveti normalnega folka (ne tako kot pri LP, kjer priporocajo hotel z nocitvami od €150 naprej!), kje žurirat, na kaj pazit, kam se ne splaca jet, kaj ne smemo zamudit, itd. pac, od enga turista/backpackerja do druzga. stran se mi dopade že kar nekaj casa in smo jo ponucali že v parih priložnostih (bosna, jug portugalske). prejle pa sem zašla na del.icio.us, nekako prišla do kategorije ‘guide’ (mislim, da je bilo preko ‘useful’) in našla link do schmapa.

schmap je interaktivni virtualni dinamicni zoom in-zoom out-hover over-info popup vodic po skoraj vseh vecjih mestih sveta! trenutno imajo v bazi 199 mest, ki jih lahko zdauloudate zastonj. da je vse skupaj popolnoma zastonj je še ena stvar, ki se mi pri tem plejercku extremno dopade!
torej, kaj je “schmap”. to je eden izmed tistih web 2.0 programckov, ki pridejo na market na vsake kvatre. v bistvu ti je vodic mesta v digitalni obliki. vsak vodic ima zbirko možnih in priporocljivih tur po izbranem mestu, poln je uporabnih linkov, top picks številnih kategorij (bari, restavracije, znamenitosti, muzeji, hoteli, parki, itd.), takšne in drugacne fotografije (nekatere dobijo tudi s flickrja, full credit given), opisi lokalnih znacajev, tradicij, koledar festivalov, itd itd itd.
naložite si lahko par razlicnih paketov (poleg posameznih mest): evropa, amerika, kanada, australija, nova zelandija. manjkajo jim kakršnakoli mesta južnoameriških držav. ni fajn. imajo pa tudi številne pakete “malo drugace”: vinogradi in trgatve, romanticni pobegi, foodie meccas, kockarska nebesa, nakupovalna mesta, križarjenja, svet golfa, itd!

recimo a la štoparski vodnik brez brisace.

Standard