cajt-pred-tagi

>kak bo tole peklo!

>že nekaj dni me boli grlo. niam pojma zakaj, ampak predvidevam, da imata prste zraven mrzlo pivo in lepo vreme. mislim, da vsi normalni pivci piva ob prvem soncnem žarku laufamo v kafic po naš eliksir. nekaj nas ima to sreco, da nas v sledecih dnevih boli grlo. naše bezgavke izgleda niso navdušene nad pirom in se na veliko pritožujejo.
tu pa pride prav malo drugacen pravkar najdeni eliksir: grgranje mlacne vode z jedilno žlico cayenne popra v prahu. naj omenim, da tegale še nisem sama probala ampak nameravam.. takoj, ko si ubodem nekje tale poper.

za tiste, ki ne veste (in vam že sama besede “cayenne” ne opece oci), ta poper je na wiki lestvici pekocih cilijev na 11. mestu z 30.000 – 50.000 tockam po scoville lestvici. ta lestvica doloci pekocnost (?!) cilijev glede na kar nekaj faktorjev. najbolj pekoca stvarca je molekula imenovana “capsaicin” (angleško ime), je aktivna komponenta cilijev in ima ‘vrednost’ med 15 in 16 miljoni! na daily tepegraph so rekli, bi za ‘gašenje tega požara’ potrebovali okoli 250.000 galon vode. price pravijo o nekajdnevnih bolecinah na jeziku kot bi jih nekdo kresnil s kladivom, ena je celo zagrozila z locitvijo (ker je mož dal eno samo kapljico te omake – steklenicke so šle po $159 – v njeno paradižnikovo omako) takoj ko ji bo spet uspelo govorit, itd.

vsi tisti, ki si na pico dajete kapljice tabasko omake.. skrijte se, you pussies!
porocam jutri, ce je oni cudni zvarek deloval na moje bolece grlo.

Standard