cajt-pred-tagi

>evo mene nazaj iz barcelone..

>danes od mene na žalost ne boste dobili veliko. še vedno skoraj spim. nazaj na portugalsko sma priletele šele v ponedeljek zvečer okoli 20h, in takoj se je začela najina avantura po portugalskih javnih prevozih. to jest, po manjkajočih portugalskih javnih prevozih. vsaj na ponedeljek, ki je istočasno DAN PRED praznikom.

da razložim.
uletima v porto ob 19:55. pilot je, po moji logiki, kar parkrat letel hitreje kot je po pravilih. edino to je možna razlaga zakaj smo šli iz girone 20min prepozno a vseeno prispeli v porto pravočasno.

če še niste bili na novem letališču v portu, potem vam lahko povem, da je zelo čuden. zmeden je. checkine najdet še gre, wc tudi, a pot do metroja je avantura. zelo hitro se zgodi, da zavijete narobe in ste v -2 med parkiranimi avtomobili. metro je na levelu 1.
ko človek že zgubi pol živcev pri iskanju metroja, izgubi ostalo polovico pri nakupu karte. najprej je treba skapirat, da je letalšče v zoni C4, železniške postaje pa v C1. to sicer piše na mapi ampak je zelo nečitljiva, vsaj v primerjavi z lizbonskimi in barcelonskimi mapami.
ker sem navajena na lizbonski metro sma kuple dve karte. to jest, dve vožnji na eni karti. napaka. kakor nama je kasneje povedal oni tipo, ki čekira karte (hvala bogu sma mogle jet dol na postaji, kjer naju je “dobil”). poleg tistih navodil (1m x 0.5m dolgi list na steni, ki ga nihče ne bere!) je tudi mičkena slikica, kjer kaže, da more vsaka osebe imet eno karto. če kupiš karto z dvema vožnjema sta to dve vožnji za eno osebo, ona druga oseba se lahka pod nosom obriše. ker je ena vožnja veljavna 1h 15min, tako da nama v drugo karte sploh ni uspelo validirat. bedarija na višku.
eno postajo pred najino uleti oni, ki čekira karte, medve se nardima butaste (v tem primeru nama ni bilo potrebno igrat velik, ker nama res ni blo nič jasno), tip se naju usmili globe 45€, morale sma samo kupit še eno karto in jo validirat. no ja, nama je vsaj ostala še ena vožnja na prvi karti, bomo že ponucali nekako.

iz metroja pravac proti avtobusni postaji v centru porta, bus sma imele ob 22h. ali tako sma mislale! ko pridema na avtobusno ni tam nobenga. že to ni izgledal dobro. do busa manjka 15min in so vse blagajne zaprte? njiet gut. slučajno se točno takrat prikaže nekdo na drugi strani šipe na blagajni in nam pove, da ni NOBENGA BUSA V COIMBRO PO 21h! kaj si ti ja fukjen! kaj se norca delaš? pa ne moreš bit resn? ponedeljek je! porto je velko mesto! coimbra je kao velko mesto! kak ni busa po 21h??!?
in ga res ni. sma pregledale vse vozne rede, ki so jih mel polepljene po stenah, in preprosto ni busa po 21h za v coimbro. to jest, od porta, ki je na severu države, ni proti kateremkoli mestu malo južnije po 21h nobene povezave! (če boste kdaj kupovali karte za porto in hočete še kam jet isti dan, prosim računajte na to!)
naslednja ideja je bla, da grema nekaj pojest, ker je kao en vlak ob 23h. po brezvezni hrani in kofeju (o kofeju v barceloni bom pe rekla kakšno v naslednjih dneh) sma vzele taxi do postaje campanha, ki je na drugi strani mesta. itaq. z veliko slabe volje (pardon, ampak meni ni bilo logićno spljoh in sem to moji povedala tolk velikrat koker sem lahka), slabo vreme tudi ni pomagalo (deževalo je in mrzlo je blo) najinemu vzdušju, se pojavima pri okencu, kjer je en tipo štel denar. spet dober znak, da so bile vse blagajne zaprte. jaz sem se že križala in si zamišljala bowling for columbine scene, če mi ne dajo okej odgovora.. ko tipo reče, da pred 01:20 ni nobenga vlaka v coimbro.

em. kaj? a si mi ti pravkar povedo, da iz porta do coimbre ni na PONEDELJEK po 21h niti enga busa niti vlaka?? če bi se menli o soboti ali nedelji bi blo še kao razumljivo, ampak danes je ponedeljek. ne moreš bit resn. niti pod točko razno.

no, je bil en.
ob 23:00 iz porto campanha, ki pride v vila nova da gaia ob 23:06. čakaš do 00:06 in greš do aveira. prideš tja ob 01:09 in čakaš do 02:16, ko se končno usedeš na zadnji vlak in uletiš v coimbro ob 02:58.

počakale sma do 1h, jast zmrzovala v čakalnici (v barceloni celi teden vsaj 26C, v portu največ 3C!), ona brala knjigo, obojestransko sma se živcirale, kafići vsi zaprli ob polnoči, na postaji niti enga avtomata za kofe, itd itd. skratka, bil je raj.
domov sma prišle okol pol petih.

zaključek: portugalski javni prevozi so sranje.

metro mapa porto


jutri: absolutely no leg room in milijon evrov na ryanairu, ter katalonski način gradnje z legalno marihuano

ps- poslikanih je bilo 1598 slik. my little personal victory.

Standard