cajt-pred-tagi

>mi imamo tudi svoj verski praznik!

>jutri se v coimbri zacne veliko versko praznovanje v cast sveti kraljici (=rainha santa).
kot vsako drugo versko praznovanje ima tudi ta svoje.. eem.. extreme. to sem si jst mislala, ko sem prvic (leta 2004, par dni po mojem cist taprvem prihodu na pt) vidla tiste trume ljudi, ki so PO KOLENIH sli od ene cerkve na enem delu mestu, do druge cerkve, ki je – seveda! – na cisto drugem delu mesta. ce bi bla pot dokaj na izi, pac recimo po zaprti aftocesti, potem ajde, daj si duska. ampak to gre folk po zjebanih tlakovanih potkah V HRIB. ker ko bodo do onga kipca maricke prisli ji bodo obljubli nekaj in ker so se ze tok potrudli, in tja prisli po kolenih, jim bo ona to seveda izpolnala.
aja, kaj pa folk, kateremu ni prevec do obljubljanja in plazenja po kolenih? ker pac imajo lajf ze cist prevec perfektn? al pa so samo preleni, da bi bli taki kristjani kot bi mogl bit? hja. ti majo pa cist drugo vlogo. zjutraj ob 7h se vstanejo, pograbijo tisti mali piknik stolcek in si najdejo najbolj fajn plac za gledat mucenje onih iz prejsnega odstavka. ja. tako je. prav ste prebral. obstaja folk, ki se bo sou grebit za fajne place za gledat folk, ki se po kolenih plazi do maricke.

glede na program se bo udo radnega konca, 15. julija, dogajalo kar veliko stvari. vecina jih je seveda versko obarvanih, a se najde tudi par cisto drugacnih draguljev, npr. predstavitev capoeire, par koncertov (mariza in ze opevana rosa passos), kratki turnir odbojke na mivki..
istocasno se bo od 3. do 20. julija dogajala feira popular (=ljudska festa). ti organizatorji so obcini izgleda tako zelo zamerli le enovrsticno omembo, da sploh nimajo programa na netu. vseeno pravijo, da imajo v rokavu kar nekaj presenecenj. glede na to, da nimamo pojma kaj je program, bo vse skupaj eno velko presenecenje.

spodaj slika postra, ki se mi zelo dopade, in par slik priprav. in ja, tiste okraske uporabijo tudi za bozic.

festas da rainha santa

pogled na pca 8 maio neki cudni okraski, se ziher svetijo ponoc

koncno so se spravli zamenjat polomljene kamne ni hoto pozirat, baraba

Standard