cajt-pred-tagi

>klisejska brazilska glasba ob 01:22h pase zelo

>kako tocno sem prisla do videov skupine sorriso maroto (=lazen nasmeh, kao) mi ni jasno, a tudi ni pomembno. bolj je pomembno (in malo zastrasujoce) dejstvo, da se mi ob 1h ponoc na soboto taksna muzika dopade.

“pagode” je stil brazilske glasbe, podzanr samba glasbe, iz okolice ria de janeira. beseda naj bi na zacetku pomenila nekaksno praznovanje z veliko hrane, glasbe in plesa (vaska veselica?). kot z vsako drugo glasbo je tudi ta zvrst nasla svoj mainstream v popu in nekje od 80ih naprej ima pagode negativn prizvok. zahvala gre vsem tistih pop skupinicam, ki so svoja besedila polnila s pop kliseji.
glavna razlika med samba in pagode glasbo je v instrumentih uporabljenih. v zacetku 80ih je neka folklorna skupina v klasicno samba formacijo uvedlo 3 nove instrumente; banjo, tan-tan in repique de mão. spremenilo pa se je tudi besedilo; iz ironicne in vcasih skoraj zlobne sambe v vse vecjo uporabo zargonskih fraz.
(malo daljsi opis tega stila si lahko preberete na imho najboljsi strani za info o brazilski glasbi, allbrazilianmusic.)

pa ceprav poln klisejev, na katere padajo histericne sestnajsletnice, “você me maltrata” (album “é diferente, ao vivo”, dolpoteg) je ob 01:22 zelo dober komad.

Mas você prefere omitir
E não tá nem aí, tem medo de assumir
Se libertar, se entregar mais uma vez
Mais uma vez

Standard