cajt-pred-tagi

>vsak dan na tisoce ljudi precka mejo. napoti jim stoji samo ena stvar.

>vceraj sem si koncno do konca pogledala film “crossing over”. (trailer)

(ne vem zakaj mi zadnje case sploh ne uspe filma do konca pogledat v enem komadu. najveckrat najprej pol, potem cetrt in, ce gre vse po sreci, dan zatem zadnjo cetrtino. se je ze zgodilo, da sem en teden gledala film. kljub temu, da je film bil extremno zanimiv, ampak preprosto ni zneslo. eh, never mind.)

ce bi mogla v parih besedah povedat o cem se gre v filmu, te bi rekla “za prestopanje meje”. ja, drzavne meje. v tem primeru se gre za amerisko, itaq.
film je kombinacija parih zgodb, ki se (kot je izgleda sedaj popularno) na koncu tako ali drugace povezejo.
v neki tovarni polovijo, popisejo in odpeljejo s seboj vse ilegalne mehicane. ena izmed teh prosi enega izmed agentov, da naj gre placat varuski njenega sina. sicer se upira ampak sredi noci se le odpravi poiskat papir z naslovom njenih starsev in tja odpelje sina. na koncu zvemo, da je zena napacnemu kojotu placala za ponovni transfer cez mejo.
partner tega agenta je arabec, ki prikrije umor svoje sestre in njenega tipa, ki ju je ubil njun brat. ker se je pac oblacla malo drugace in hotela ziveti na “nepacen” nacin. se preden pa ga odpeljejo v zapor v neki trgovini, v lasti kitajcev, med ropom postreli vse razen enega napadalca. tega pusti oditi, ker ima le-ta naslednji dan zaprisego kot “nacionaliziran american”.
en avstralec se za pridobitev nekega cudnega delovnega dovoljenja pretvarja, da je zid, ceprav je ateist in ne govori niti besede hebrejsko. njegova kolegica, prav tako avstralka, naj bi se dva meseca dol dajala z uradnikom, ki ji lahko pridobi zeleno karto. zena tega uradnika dela za “drugo stran”, je odvetnica priseljencem. ko uradnika skapirajo in aretirajo, ona posvoji neko afrisko puncko, katere mama je ze umrla za aidsom, ata pa je prav tako ze zbolel in mu ni pomoci.
mladoletna arabka v spisu za nek predmet v srednji soli napise, da razume zakaj so teroristi zapeljali tista dva avijona v wtc. da se sploh ne strinja s tem, ampak da jih razume. seveda so vsi sosolci popizdili, jo ozmerjali, poslali nazaj v njeno drzavo, itd itd. ta spis je videl tudi ravnatelj sole, ki je potem na njen naslov poslal policijo. seveda so njene besede obrnali na glavo, jo obtozili svega i svasta, in na koncu predlagali fenomenalno resitev kako resit zagato.

najbolj znani igralci v filmu so harrison ford, ray liotta in ashley judd. eno zelo majhno vlogo je imela tudi vsem-lezbijkam-znana sarah shahi (oz. carmen nadaljevanke the l word). ce se prav spomnem je bila vloga celo tako zelo mala, da ni rekla niti ene besede. ceprav, roko na srce, nihce ni sledil njenim prigodam zaradi globokih misli in pretkanih dialogov.

skratka, film je res dober. poglejte si ga.

Standard