nekaj za duso

>kdo tocno mora ryanair povedat, da se to ne splaca najbolje?

>pred dvema tednoma sem pri ryanair kupila dve karti od milana (ita) do porta (por). sedaj se je, na zalost, izkazalo, da ta druga oseba ne more zraven.
prva reakcija je bila, da grem pac sama. v glavi sem si sicer ze naredila manjsi plan, kam vse bi jo peljala in kaj vse bi ji pokazala, ampak ce ne more iti zraven, pac ne more. se zgodi. obveznosti, pac. iti sama tud ni neki bavbav. sem sla ze velikrat, ne grem zadnjic, ne rabim nobenga, da me za roko pelje.

## start intermezzo:
ampak nikoli ne bom pozabila tistega leta od hamburga do ljubljane. neka sobota v oktobru leta ’99, v hamburgu se poslovim, zena mi da samo en boarding pass. ker sem prestopala v frankfurtu bi bla mogla dobit dva. si pac mislim, “okej, zena je nova, mi bodo ze v frankfurtu dali ta druzga, ni panike.”
priletimo v frankfurt, sibam do terminala b in na saltru pise “ljubljana – cancelled”. okej, sedaj pa panika. kak to mislis cancelled? zakaj? bilo je enkrat proti koncu popoldneva, tako da je bil info od adrie ze zaprt. pred terminalom se nas je nabralo enih 8 (max!), ki nismo vedli kaj naj sedaj. ce smo komu od usluzbencev povedli za ta manjsi problem, so nam ti ob omembi, da letimo v ljubljano z adrio airways, povedali, da naj se zglasimo pri info od adrie. ki je bil zaprt. tolko o pomoci.
ker sem imela folk, za katerega sem bila ziher, da leti z mano, pod ocesom, se nisem prevec sekirala. zleknala sem se na tiste totalno neudobne stole, zacela citat nek casopis (ziher Das Bild, Die Welt mi je bil takrat pretezak po snovi) in razmisljala kako kul bi blo, ce bi mene poklical po zvocniku. tocno takrat se oglasi zena in prosi “miss lajpovek”, da se zglasi na terminalu “ej”. predno je meni potegnal, da sem to JAST (z malo cudno izgovorjavo priimka), je mogla zena to ponoviti vsaj se 4x. pograbim stvari in laufam na terminal e. zakaj e? ker sem razmisljala po nemsko in “ej” mi zveni kot “e”. ona je, seveda, govorila po anglesko in na terminalu e nimajo pojma zakaj sem jst tam. poklicejo informacije in mi povejo, da moram na terminal a. itaq, budalo.
laufam spet na drugo strani letalisca (jebena dvigala! se na wc ne mores, da ti ne bi bilo vsaj skozi tri dvigala!), se tam srecam z ostalimi sotrpini. povejo nam, da je v sloveniji vojna in da gremo v ljubljano sele naslednji dan.

ja. prav ste prebral. rekli so, da je v sloveniji vojna. o kateri vojni so to oni govorili ni vedel nihce, ampak ker je slovenija “del jugoslavije” ne bojo riskiral. ?????

enivej.
odpeljejo nas v bliznji hotel astor, skozi damo vso potrebno in nepotrebno birokracijo (fotokopiranje boarding passov in potnih listov) nastanijo vsazga v svojo 350DEM vredno sobo in povedo, da se moramo naslednje jutro pred vhodom hotela zglasit nekaj do 8h.
ker bi takrat jast ze bila mogla bit doma in ker nisem imela v zepu niti ene marke sem – pazi ti zaj to mojo inteligenco! – s telefona v sobi (!) poklicala domov v slovenijo (!!). sicer se nismo menli dolgo, ampak naslednje jutro mi je tipcek pri odjavi rekel, da moram poravnati se racun za 54DEM. (glede na to, da je bila majhna steklenicka vode 7DEM, mislim, da sem prisla skozi zelo dobro!) a sem slucajno omenla, da nisem imela v denarnici ene marke vec? no, nisem. ura je bila dokaj zgodnja, nekaj do pol osmih, se mi zdi. menjalnica v hotelu se je odprla sele ob 8h. se sedaj ne vem kako mi je ratalo, ampak tistga tipcka (sori sori sori!!) sem nekako prepricala, da je 1DEM = 10SIT. zakaj 10SIT? ker sem v denarnici imela en bankovec za 500SIT in nekaj drobiza. sicer me je tipcek celi cas gledal malo cudno, ampak je vseeno vzel tisti drobiz, mi izstavil racun in jaz sem se tako hitro pobrala ven iz hotela, da je za mano ostal samo se prah.

let do ljubljane je bil super, v avijonu pa nas je bilo, s posadko vred, tocno SEST. leg room!!
end intermezzo ##

poanta posta:
druga reacija je bila, da se spremeni ime drugega potnika. mislim, karta je ze placana, pac gre nekdo drug z mano. manjse brskanje po TOS pa pokaze tole: “A passenger name can be changed online at the rate of £100/€100 or via the airport or reservation centre at the rate of £150/€150. Name changes can be made up to 4 hours prior to the scheduled flight departure time either online or via a reservation centre (subject to opening hours). Any name change made to a flight reservation must be for that individual passenger’s complete flight itinerary.”
manjsi logisticni problem: zakaj ryanair hoce, da placam 200€ (kljub temu, da je samo ena karta, ampak je le-ta povratna, tako da racunajo dvakrat. za tja in nazaj. eh.) za spremembo imena potnika, ce bi me prislo 4x ceneje kupiti se eno karto (vsaj glede na trenutne cene)?!

Standard