mabebi, nekaj za duso

>se 34 dni in sredi madrida bom veckrat dnevno iskala sladoled..

>za ta teden je bil napovedan dez, ampak izgleda so se na soncni upravi malo zbunli in danes smo spet dobili malo sonca. sicer mi rainlendar pravi, da je v ljubljani 16°C, ampak ta ista app mi je za vceraj, ko je bilo oblacno, na velko sred namizja napisala, da imamo nevihto. mislim, da danes se ne grem ven s kratkimi rokavi, japonkami in s sladoledom v roki.

vem pa, da bom to slednje pocela cez tocno 34 dni in par ur. z mojim smrklom boma namrec pristale v madridu, glavnemu mestu spanije, tretjemu mestu v eu z najvec prebivalci (takoj za londonom in berlinom), financnemu centru iberijskega polotoka, mesto (sirso obmocje mesta) s 3x toliksno populacijo kot celotna slovenija, s 33 pobratenimi mesti in zgodovino dolgo maljardo let. (najboljse, da si kar sami preberete wikipedia clanek, predolgi je celo za obnovo v enem odstavku.)
do odhoda je se kar nekaj dni, ampak malo si pogledat zgodovino, interesne tocke in skapirat, kje so vse tiste obvezne turisticne atrakcije, katerih se moramo ob popoldnevih izogibat, to delamo pa ze sedaj. se mi pa zelo dopade dejstvo, da boma dobile tudi tist pristn pogled v mesto, katerega imajo samo domacini. kolegica C, ki v madridu zivi ze puno let (drugace je iz argentine), nama je namrec, poleg prenocisca, ponudila tudi svoj cas in dobro voljo, ter se javila za vodicko.

ker vem, da je od vas desetih bralcev vsaj pol ze bila v madridu, kam naj se spravima? kaj morama pogledat? kje morama it na najtaboljsi koktejl in/ali kosilo? katere besede sploh ne smem rect naglas sredi mesta? a lahko dam po kosilu noge na mizo? se prometni predpisi upostevajo, ali se hodi cez cesto cez rdeco, kot kure? kolk hitro morem tect, ce si dam okoli vrata sal od barcelone?

aja, se nekaj. v prtljagi imava na voljo se +-5kg. ima slucajno kdo kaksno idejo, kaj naj C prinesema iz slovenije? nekaj tipicno slovenskega? glede na to, da je zena totalno odstekana (aja, in zadnje case totalno v jogi), potem le na plano z idejami, tudi tistimi najbolj cudaskimi. vseh bom vesela. hvala!

Standard