lisboa11

dan 1: protest? extra zame?! ja kak lepo od vas!

let do lizbone je bil super udobn, ker nas je na letalu bilo bolj malo (kdo pri zdravi pameti bi sel kamorkoli ob 8h zjutraj?), tako da se nas je par, kljub tecnem prigovarjanju stevardes, presedlo v proste vrste in zleknal cez vse sedeze. a jbg, za 2€ drago kavo lahko zraven dobim se malo vec prostora za kolena.
let je sicer bil tocn, ampak nas je ena izmed stevardes malo zmedla s svojimi stevilkami in nerazumljivo anglescino.
iz barcelone smo sli par minut po 8h, let naj bi trajal 1h in 25min, v lizbono smo prisli 10 do desetih, in kao pet minut zgodaj. po cisto nobeni matematiki tole ni logicno.
in kljub temu, da naj bi se vueling smatral kot nek hotel s samo eno zvezdico, res mislim, da bi se tistih par stavkov stevardese lahko naucile bolje izgovarjat. vem, da je vueling spanska firma, in da so pocen, samo vseen. ce moras vsak dan vsaj 3x ponavljat tistih par stavkov o varnosti, a ne bi blo super fenomenalno, ce bi te potniki na letalu razumeli? mogoce imas na tocno tem letu nekoga, ki prvic leti in bi ga informacije o zasilnih izhodih mogoce zanimale?! tisto kriljenje z rokami razumem samo zato, ker sem monolog o zasilnih izhodih in moznem upadu kisika v kabini slisala ze maljonkrat.
lizbona se je odlocla svoj T2 terminal malo preuredit. po portugalsko, seveda. to pomeni, da je sedaj vse zmesano. prej so bili outgoing in incoming potniki loceni med sabo, sedaj se vse skupaj pomesa. pardon, se ne. ker je vmes ena tanka steklena plosca. zmeda je pa taksna po tistih stopnicah, da niti smesno ni vec.
do postaje aerobusa, manjsi krogec po lizboni in na kavo ter toast. tipicen zacetek dneva na portugalskem, vsaj zame. izgleda je bil prvi dan dopusta v stilu besede “tipicno”, ker sma se odpravle tudi na tipicno kosilo (bitoque = zrezek s pomfrijem, jajcem na oko, kepico riza in parimi olivami), poplaknjeno s pifcem. seveda.


in ker so, vsaj glede na zadnje mesece (leta?), tudi protesti in demonstracije tipicno portugalske, so ga extra zame organiziral tudi za moj prvi dan. (naslednjic so rdeca preproga in fanfare resnicno dovolj.)ene dve ure kasneje je slo morje ljudi mimo, do prve gostilne. ampak svojo drzavljansko pravico so izpolnal. in cez dva tedna jo bodo spet. vztrajni pa so. upam, da jim bo kaj pomagalo.
.
.
ker smo dan zaceli s pifcem, smo ga tako tudi koncali. parkrat sem skor izgubila zivce, ker so me natakarji vztrajno popravljal in gledal kot tele v nova vrata, ce sem za pivo uporabila napacno besedo (namesto imperial sem rekla fino, ker sem tako pac navajena). kljub temu, da sploh ni napacna beseda! to je tako kot da bi v sloveniji narocil pIvo (povdarek na crki I), in bi te natakar cudno gledal, ker se v bistvu rece pivO (povdarek na crki O). kljub temu, da pomeni cist isto! in da vsi vejo o cem govorim, samo ker se beseda fino uporablja malo visje od lizbone, se zdej delajo fine. (tee-hee)
plan je sicer bil, da gremo tudi na nogometno tekmo futbol kluba benfica, ampak se razen najvecjega fana nobenmu ni dalo. tako smo se cisto po polzje prestavli na drugo stran trga, spili ginjinho (visnjevc) ali dve, sli na hitro vecerjo in domov.
dan je bil dolg, a zabavn.


Standard