everyday yapyap

novoletne tradicije.

ljubljanska tradicija je, da se vsaj uro pred polnocjo zacnes premikat v smeri presernovga trga. hrabri junaki se bodo v centru greli ze od zgodnjih vecernih ur. kuhano vino, danijela, pijana mladina in zmigovanje z glavo starejsih obcanov so standard. prav tako prepolne trole, ki se par ur kasneje spremenijo v mobilne piksne bruhanja s cudovitim vonjem po vinu. ognjemet je viden le, ce novo leto pade na enega izmed redkih dni, ko v prestolnici ni megle.
laska tradicija je romanje do tavelkega parka, guzvanje na obrobju reke, zmedeno preusmerjanje pozornosti med gradom in hribom na nasprotni strani, ker nobeno leto nihce ne ve s kje bo ognjemet, in izogibanje ponorelim psom, ki jih butasti lastniki peljejo zraven v hrup. ce se novo leto prezivi doma, na toplem, pa se do zadnjega gonga je toast z maslom in tatarcem, ob polnoci se spije kozarc sampanjca, mlajsi sestri se zazeli noc po pameti in v manj kot pol ure smo ze vsi pod kovtrom, pravac mizule. jbg, novo leto je samo se en dan v letu in jutri je treba bajto pospravit.
v braziliji so za novo leto fiksirani na belo barvo (ceprav imajo razlicni barvni dodatki tudi neke svoje pomene), vecina jih je oblecena v bele bikinije, bele kratke hlace in bele majice. aja, v braziliji je za novo leto 30°C. barabe. kar pomeni, da je novoletni skok v morje nekaj cisto sprejemljivega (ceprav je istocasno v morju se milijon drugih ljudi) in ce imas v roki se kaksno rozo jo vrzi v morje. zakaj? ker so brazilci a) zelo verni in b) se bolj vrazeverni. dan zakljucite s flaso skola (pivo) in sveze specenimi raznjici iz prtljaznika avta prodajalca.
portugalska tradicija, vsaj tistih, ki so blizje atlantiku in ne spaniji, je vecer pijanih karaok, pikantnih skampov (v dnevih pred novim letom se cene skampov gibljejo zelo cudno; v enem dnevu so lahko cenej kot sladkor in drazji kot kaviar.) in kave na plazi ob 4h zjutraj. in ne, to ni tradicija ene grupe pijancev, katerim se zdi noro dobro oblecen it v morje. v tistem malem mestecu sem ob 4h ponoci vidla vec ljudi kot prej celo poletje! na plazi sledi procedura s sedmimi rozinami in za vsako rozino eno zelja. pricakovala bi dvanajst rozin, za vsak mesec v letu.
par rozin sem pojedla, si nekaj zazelela in ostale vrgla cez ramo. mogoce je to zacetek nove tradicije.

DSCN5086
DSCN5144
DSCN5169
DSCN5204
DSCN5205
DSCN5219

Standard