>tako kot sem povedala carici (a ona ni imela pojma o tej jedi, kljub temu, da je že več kot en mesec na portugalu! c c c c!), včeraj sem šla s kolegico na francesinho (beri: fransezinjo) in kar par pivov.
če ne veste kaj je to francesinha, potem si poglejte tole sliko in preberite seznam sestavin: “Osnova so toast, sir, različne klobase in meso. V toast se da sir, različne klobase, pa potem spet sir, na to nova rezina toasta, sir, meso in ponovno sir in še ena rezina toasta. Vse skupaj se zapeče v »toasterju« ter se postreže s posebno omako, ki pa velja za skrivnost in je zelo okusna. Prav ta omaka naredi jed nekaj posebnega in se razlikuje od gostilne do gostilne. V večini primerov se na vrh vsega da še pečeno jajce na oko in pečen krompirček, odvisno od želje ali posebnosti, ki jo gojijo v posamezni kuhinji.” (vir nomad magazine)
pravijo, da je francesinha doma v portu, ampak se da zelo dobre različice najdet po celi državi. meni osebno je najboljša v kafiću atenas v coimbri.
opozorilo: še vsaj en mesec in pol potem se vam bo rigalo po tej ‘snedviču‘.